Lopez Gazpio, JosuMillán Martín, Maria Esmeralda2024-11-272024-11-27production.37358https://dx.doi.org/10.26876/ikergazte.i.37https://gordailua.ueu.eus/handle/123456789/2157Lan honetan kosmetikoen osagaiak kuantifikatzeko bi metodo aurkezten dira. A metodoa 7 kontserbagarri eta 8 lurrin alergeno determinatzeko garatu zen. B metodoa mota desberdinetako 14 kontserbagarri eta bentzofenonaren deribatuak diren 2 ultramore-iragazki determinatzeko garatu zen. Hautatutako konposatuak asko erabiltzen dira kosmetikoen eta zainketa pertsonalerako zein etxeko beste produktuen osagai gisa, eta Europako legedian aipatzen dira. Bi metodoak kromatografia elektrozinetiko mizelarrean eta lerrokatutako diodoen detekzioan oinarritzen dira. Optimizatutako eta balioztatutako metodoak lagin komertzialetan aukeratutako osagaiak kuantifikatzeko erabili ziren eta emaitza arrakastatsuak lortu ziren.In this work two methods for determination of cosmetic ingredientes are presented. Method A was developed for determination of 7 preservatives and 8 fragrance allergens. Method B was developed for determination of 14 multiclass preservatives and 2 benzophenone-type ultraviolet-filters. The selected target compounds are widely used as ingredients in many cosmetic, household and personal care products, and are included in the European Regulation on cosmetic products. Both methods are based on micellar electrokinetic chromatography and diode array detection. Optimized and validated methods were successfully applied to quantify the selected ingredients in commercial samples.Lurrin alergenoakKontserbagarriakUV-iragazkiakKosmetikoakMEKC-DADFragrance allergensPreservativesUV-filtersCosmeticsMEKC-DADKimikaOsasunaSubstantzia alergenoak, kontserbagarriak eta ultramore-iragazkiak kuantifikatzeko metodoen garapena eta aplikazioaintroduction