Browsing by Author "Larretxi Lamelas, Idoia"
Now showing 1 - 8 of 8
- Results Per Page
- Sort Options
Item Aldizkako barauaren efektuak obesitatean eta 2 motako diabetesean(EKAIA) Diez , Maialen; Vazquez Polo, Maialen; Matias Ibañez, Silvia; Perez Junkera, Gesala; Cantero Ruiz de Eguino, Leire; Lasa Elgezua, Arrate; Navarro Santamaria, Virginia; Larretxi Lamelas, Idoia; Txurruka Ortega, ItziarItem Ardoko erresberatrolaren erabilerak eta efektuak obesitatean(EKAIA) Eseberri Barace, Itziar; Larretxi Lamelas, Idoia; Miranda Gomez, Jonatan; Lasa Elgezua, Arrate; Txurruka Ortega, ItziarItem Euskal Autonomia Erkidegoko zeliakoen elikadura-azturakLarretxi Lamelas, IdoiaZeliakiari aurre egiteko dagoen tratamendu bakarra bizitza osoan glutenik gabeko elikadura hartzea da, glutenik ez izateaz gain orekatua izan behar duena. Beraz, zeliakoen ongizatea, bizi-kalitatea eta osasuna elikaduraren mende daude zuzenean. Lan honen helburua izan da EAEko zeliako helduen elikadura-azturak aztertzea. Batetik, dietak proteina, gantza eta kolesterol gehiegi eta karbohidrato eta zuntz gutxiegi biltzen zituen, desorekatua zela ondorioztatuz. Bestetik, elikagai taldeen kontsumoaren banaketa ezegokia zela behatu zen. Populazio orokorrarekin konparatzean dietaren nutriente banaketa antzerakoa izan bazen ere, nutrienteen elikadura-iturriak ezberdinak ziren. Beraz, zeliakoentzako elikadura-jarraibide espezifikoak garatu behar dira.Item FODMAP urriko dieta eta haien erabilgarritasuna hesteko gaixotasunen maneiuan(EKAIA) Perez Junkera, Gesala; Lasa Elgezua, Arrate; Miranda Gomez, Jonatan; Navarro Santamaria, Virginia; Simon Magro, Edurne; Larretxi Lamelas, Idoia; Martinez Gonzalez, Olaia; Bustamante Gallego, Marian; Txurruka Ortega, Itziar; Vazquez Polo, MaialenItem Gluten gabeko dieta: Euskal Autonomia Erkidegoko pertsona zeliakoen dieta ohiturak(UPV/EHU) Larretxi Lamelas, IdoiaItem Hezkuntza nutrizionala: gluten gabeko dieta segurua, orekatua eta inklusiboaVazquez Polo, Maialen; Diez , Maialen; Perez Junkera, Gesala; Larretxi Lamelas, Idoia; Txurruka Ortega, Itziar; Lasa Elgezua, Arrate; Martinez Gonzalez, Olaia; Bustamante Gallego, Marian; Salmerón Ejea, Jesús; Navarro Santamaria, VirginiaGaixotasun zeliakoa oinarri immunologikoa duen heste patologia kronikoa da. Zeliakoen bizitza soziala mugatuta dago, glutenik gabeko dieta eraman behar izanak eguneroko jardueretan inpaktu handia baitu. Nutrizio Hezkuntza programa egoki batek pertsona hauen osasun fisiko eta soziala hobe ditzakeela uste da. Are gehiago, gaixotasunak zeliakoaren ingurukoetan duen inpaktua handia izanik eta populazio orokorrak pertsona hauen zaintzan eta inklusioan duen rol garrantzitsua kontuan hartuz, pazienteari ez ezik, hezkuntza populazio osoari zuzentzea interesgarria izan daitekeela pentsatzen da. Horregatik, lanaren helburua Nutrizio Hezkuntza garatzeko esku-hartze bat diseinatzea da. Aurretik ondo zehaztutako gaitasun eta ikasketa-emaitzak oinarri hartuta, unitate didaktikoak garatu dira zeliakiarekin, glutenarekin, dieta eta bizi ohitura osasuntsuarekin erlazionatutako kontzeptuak barneratzeko eta integratzeko, bai zeliakoentzat bai populazio orokorrarentzat ere. Gainera, unitate hauen eraginkortasuna neurtzeko plana diseinatu da.Item Jasangarritasuna unibertsitate graduetan lantzeko gida metodologikoa. Giza Nutrizioko eta Dietetikako Graduan garatutako esperientzia(UPV/EHU arg) Bustamante Gallego, Marian; Navarro Santamaria, Virginia; Martinez Gonzalez, Olaia; Txurruka Ortega, Itziar; Miranda Gomez, Jonatan; Simon Magro, Edurne; Rada Fernandez de Jauregi, Diego; Etaio Alonso, Iñaki; Hernandez Ochoa, Igor; Larretxi Lamelas, Idoia; Lasa Elgezua, ArrateItem Zehargaituz: gure esperientzia “iraunkortasuna eta gizarte-erantzukizuna” zeharkako gaitasun bezala lantzen metodologia aktibo eta kolaboratiboak erabiliz(UPV/EHU arg) Martinez Gonzalez, Olaia; Miranda Gomez, Jonatan; Etaio Alonso, Iñaki; Hernandez Ochoa, Igor; Larretxi Lamelas, Idoia; Bustamante Gallego, Marian; Lasa Elgezua, Arrate; Simon Magro, Edurne; Txurruka Ortega, Itziar