Browsing by Author "Bustamante Gallego, Marian"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bitamina hidrosolubleak Euskal Herriko Mendiko Zaldia arrazako behorren esnean: Karakterizazioa eta edoskitzaroaren zeharreko eboluzioaBlanco Doval, Ana; Bustamante Gallego, Marian; Rodriguez Barron, Luis Javier; Aldai Elkoro-Iribe, NoeliaBitaminak giza osasunerako ezinbestekoak diren konposatu organikoak dira. Esnea bitamina hidrosolubleen iturri ona da baina behor esnean dauden bitamina hidrosolubleak oso gutxi ikertu dira. Ikerketa honetan, Euskal Herriko Mendiko Zaldia arrazako behor esnean dauden hamar bitamina hidrosoluble karakterizatu dira lehenengo aldiz. Aztertutako behor esnea C, B3, B5 eta B12 bitaminetan da bereziki aberatsa. Edoskitzaroan zeharreko aldaketa esanguratsuak aurkitu dira B3, B5, B6 eta B12 bitaminen edukietan. Maneiu sistemak (ustiategiak) eragin esanguratsua dauka B2 eta B3 bitaminen edukietan. Honek Euskal Herriko Mendiko Zaldiaren esnearen kalitatea balioztatzen du.Item FODMAP urriko dieta eta haien erabilgarritasuna hesteko gaixotasunen maneiuan(EKAIA) Perez Junkera, Gesala; Lasa Elgezua, Arrate; Miranda Gomez, Jonatan; Navarro Santamaria, Virginia; Simon Magro, Edurne; Larretxi Lamelas, Idoia; Martinez Gonzalez, Olaia; Bustamante Gallego, Marian; Txurruka Ortega, Itziar; Vazquez Polo, MaialenItem Hezkuntza nutrizionala: gluten gabeko dieta segurua, orekatua eta inklusiboaVazquez Polo, Maialen; Diez , Maialen; Perez Junkera, Gesala; Larretxi Lamelas, Idoia; Txurruka Ortega, Itziar; Lasa Elgezua, Arrate; Martinez Gonzalez, Olaia; Bustamante Gallego, Marian; Salmerón Ejea, Jesús; Navarro Santamaria, VirginiaGaixotasun zeliakoa oinarri immunologikoa duen heste patologia kronikoa da. Zeliakoen bizitza soziala mugatuta dago, glutenik gabeko dieta eraman behar izanak eguneroko jardueretan inpaktu handia baitu. Nutrizio Hezkuntza programa egoki batek pertsona hauen osasun fisiko eta soziala hobe ditzakeela uste da. Are gehiago, gaixotasunak zeliakoaren ingurukoetan duen inpaktua handia izanik eta populazio orokorrak pertsona hauen zaintzan eta inklusioan duen rol garrantzitsua kontuan hartuz, pazienteari ez ezik, hezkuntza populazio osoari zuzentzea interesgarria izan daitekeela pentsatzen da. Horregatik, lanaren helburua Nutrizio Hezkuntza garatzeko esku-hartze bat diseinatzea da. Aurretik ondo zehaztutako gaitasun eta ikasketa-emaitzak oinarri hartuta, unitate didaktikoak garatu dira zeliakiarekin, glutenarekin, dieta eta bizi ohitura osasuntsuarekin erlazionatutako kontzeptuak barneratzeko eta integratzeko, bai zeliakoentzat bai populazio orokorrarentzat ere. Gainera, unitate hauen eraginkortasuna neurtzeko plana diseinatu da.Item Jasangarritasuna unibertsitate graduetan lantzeko gida metodologikoa. Giza Nutrizioko eta Dietetikako Graduan garatutako esperientzia(UPV/EHU arg) Bustamante Gallego, Marian; Navarro Santamaria, Virginia; Martinez Gonzalez, Olaia; Txurruka Ortega, Itziar; Miranda Gomez, Jonatan; Simon Magro, Edurne; Rada Fernandez de Jauregi, Diego; Etaio Alonso, Iñaki; Hernandez Ochoa, Igor; Larretxi Lamelas, Idoia; Lasa Elgezua, ArrateItem Lankidetasun-hezkuntza aktiboa zeharkako gaitasunak eskuratzeko: nutrizioa eta elikadura osasungarria unibertsitatetik gizartera hurbiltzen(UPV/EHU arg) Lasa Elgezua, Arrate; Miranda Gomez, Jonatan; Txurruka Ortega, Itziar; Martinez Gonzalez, Olaia; Etaio Alonso, Iñaki; Bustamante Gallego, Marian; Rodriguez Rivera, Victor; Simon Magro, Edurne; Labayen Goñi, IdoiaItem Maneiu estentsibopean ekoiztutako behor esnea abeltzaintza-dibertsifikazio moduan: Esnearen kalitatearen azterketaBlanco Doval, Ana; Bustamante Gallego, Marian; Rodriguez Barron, Luis Javier; Aldai Elkoro-Iribe, NoeliaEkidoen artzaintza estentsiboak onura anitz dauzka; adibidez, paisaia mantendu, lurraren biodibertsitatea eta kalitatea hobetu eta suteak ekidin. Gainera, berotegi efektuko gasen emisioa txikiagotzen du hausnarkarien artzaintzarekin alderatuz. Euskal Herriko Mendiko Zaldia Euskal Herrian haragi ekoizpenerako erabiltzen den arraza da. Honekin batera behor esnearen ekoizpena dibertsifikaziorako aukera izan daiteke, aipatutako onurak areagotzeko eta landa-eremuak sendotzeko tresna izanik. Helburu honekin, edoskitze-aldi goiztiarreko esnea aztertu da, eta kalitatezko produktua lortu daitekeela frogatu da: serumeko proteinetan eta errautsean aberatsa eta gantz gutxikoa, baina bitamina liposoluble proportzio altuarekin. Honek etorkizunerako ikerketa bide bat ireki du.Item Zehargaituz: gure esperientzia “iraunkortasuna eta gizarte-erantzukizuna” zeharkako gaitasun bezala lantzen metodologia aktibo eta kolaboratiboak erabiliz(UPV/EHU arg) Martinez Gonzalez, Olaia; Miranda Gomez, Jonatan; Etaio Alonso, Iñaki; Hernandez Ochoa, Igor; Larretxi Lamelas, Idoia; Bustamante Gallego, Marian; Lasa Elgezua, Arrate; Simon Magro, Edurne; Txurruka Ortega, Itziar